Ontmoet onze donateurs

Achter elk project dat we mogelijk maken, staan betrokken donateurs die met hun steun écht het verschil maken. In onze nieuwe rubriek ‘Ontmoet onze donateurs’ gaan we in gesprek met deze mensen en organisaties die Tjommie een warm hart toedragen. Wat drijft hen? Wat inspireert hen? En hoe beleven zij de impact van hun bijdrage?

'De kundigheid, professionaliteit en passie bij Tjommie en Ndlovu zijn indrukwekkend! Mooi als zo’n breed initiatief in
“the middle of nowhere” zo vorm krijgt! Dit geeft hoop voor een sterker Zuid-Afrika!'


- Caroline & Eric Huyskes, Africa Water Foundation

Africa Water Foundation

Een stichting die zich inzet voor het verbeteren van onderwijs en water gerelateerde vraagstukken in Afrika. Hun visie sluit naadloos aan bij die van Tjommie, en tijdens hun bezoek aan onze projecten in Zuid-Afrika zagen ze met eigen ogen wat hun steun mogelijk maakt.

Wat is de Africa Water Foundation en waar zetten jullie je voor in?

Ons gezin heeft een zwak voor Afrika. Ook hebben wij in de jaren ’90 in Zuid-Afrika geleefd en gewerkt. Als je kijkt naar de statistieken dan heeft Afrika veel uitdagingen, denk aan onder andere bevolkingsgroei, klimaat en water. Ook het onderwijs in Afrika kent veel uitdagingen. De Africa Water Foundation richt zich bij voorkeur op de combinatie van onderwijs en water-gerelateerde uitdagingen en dan natuurlijk het verbeteren van de situatie op dit terrein in Afrika. Maar ook het onderwerp water in het algemeen of onderwijs in het algemeen hoort bij de scope van de stichting.

Wat motiveerde jullie om Tjommie te steunen?

Hier speelde een aantal zaken een rol. In eerste instantie natuurlijk de locatie (Zuid-Afrika), maar vooral ook het overall concept van Tjommie en het team zelf (zowel in Nederland als in Zuid-Afrika) sprak ons heel erg aan. De lokale partner en de integrale aanpak zijn zeer solide. Alles komt goed doordacht en zeer professioneel over en de passie van de betrokkenen is aanstekelijk. 

Hoe sluit ons werk aan bij jullie missie en visie? 

We willen graag jongeren maar ook Afrikanen in het algemeen “empoweren” om een betere toekomst voor zichzelf zeker te stellen. Tjommie richt zich op een breed spectrum van aspecten dat dit mogelijk maakt, van onderwijs, tot water, gezondheid, veiligheid en bijvoorbeeld het versterken van de positie van meisjes en vrouwen. Deze zaken zijn allemaal cruciaal voor het empoweren.

Jullie hebben de projecten in Zuid-Afrika ook zelf bezocht. Hoe was die ervaring? 

Dit was indrukwekkend! Toevallig was programmamanager Heidi Oranje op locatiebezoek en werden we door Morongwa en Lourens van Ndlovu op sleeptouw genomen. We hebben verschillende projecten bezocht, van de vocational training center, tot kleuterschool, tot baksteenfabriek en landbouw activiteiten. Niet alleen zag alles er professioneel en verzorgd uit, maar de verhalen achter alle initiatieven gaven ons veel energie. Je kan meteen zien dat dit initiatief al jaren loopt en met kundigheid wordt gemanaged. Aan de kleinste details is gedacht. De impact lokaal is echt indrukwekkend!

Wat betekent ‘impact maken’ voor jullie?

Ultiem gaat het om het bieden van betere kansen voor de lokale bevolking. Als zij van jongs af aan beter begeleid worden, zij goed onderwijs krijgen en uiteindelijk zelf kunnen bijdragen aan een beter Zuid-Afrika dan is dat gaaf! Iedereen moet kansen hebben! En super om te zien dat Tjommie zich ook richt op kwetsbare groepen, zoals ook gehandicapten.

Tot slot: hebben jullie een inspirerende boodschap die jullie willen delen met onze achterban?

De kundigheid, professionaliteit en passie bij Tjommie en Ndlovu zijn indrukwekkend! Mooi als zo’n breed initiatief in “the middle of nowhere” zo vorm krijgt! Dit geeft hoop voor een sterker Zuid-Afrika!

Ontmoet Anneke – een trouwe donateur met een groot hart voor Zuid-Afrika

Anneke is al jarenlang betrokken bij Tjommie. In 2019 reisde ze met haar man, kinderen en kleindochters af naar Zuid-Afrika, om ter gelegenheid van hun 50-jarig huwelijk samen een bezoek te brengen aan de projecten van Hugo en Liesje in Elandsdoorn. Het was een langgekoesterde wens: haar familie laten zien wat er in Zuid-Afrika gebeurt en waarom het werk van Tjommie haar zo raakt. De missie om kinderen die opgroeien in armoede uitzicht te geven op een betere toekomst, inspireert haar diep.

Haar liefde voor Zuid-Afrika begon al eerder, in 1995, toen een jeugdvriend van haar man hen uitnodigde om het land te bezoeken. Sindsdien volgde ze alles wat met Zuid-Afrika te maken had op de voet. Jaren later zag ze op televisie een documentaire over het werk van Hugo en Liesje. Diezelfde avond besloot ze: “Daar wil ik ooit een kijkje nemen.” Via een contact wist ze het telefoonnummer van de kliniek in Elandsdoorn te achterhalen. Een telefoontje later stond er een uitnodiging van Liesje: ze was van harte welkom. Tijdens haar bezoek in 2005 kreeg ze van Hugo een rondleiding en raakte ze diep onder de indruk van de projecten. “Hier wil ik iets mee doen,” wist ze meteen.

“Met een koekjesbus bij de supermarkt begon het allemaal – en ik doe het nog steeds met plezier.”

Terug in Nederland begon ze klein: ze stond bij de supermarkt met een koekjesbus, waar mensen hun winkelwagenmuntje van 50 cent konden doneren. Die eerste dag leverde al 500 euro op. Inmiddels staat ze jaarlijks bij vijf supermarkten. Ook organiseert ze elk jaar een Wandel- en Fietsdag in haar regio en schreef ze stukjes in het dorpsblad om Tjommie onder de aandacht te brengen.

Haar omgeving is inmiddels gewend dat ze actief is voor Tjommie en reageert altijd enthousiast en betrokken. Zelf vindt ze het belangrijk om anderen te laten zien wat het werk in Zuid-Afrika écht betekent. Daarom reist ze elk jaar opnieuw af naar Elandsdoorn, om de opbrengst van haar acties persoonlijk te overhandigen en spullen mee te nemen voor de scholen, het disability centre en andere projecten. “Het voelt als thuiskomen,” zegt ze.

Een paar bezoeken waren extra bijzonder. Zo was ze aanwezig bij de opening van het Cruyff Court in Bloempoort, inclusief een optreden van het Ndlovu Youth Choir en een ontmoeting met Ronald Koeman. Ook de opening van de Chill Hub in Elandsdoorn staat haar bij: haar donatie werd gebruikt voor het interieur, en haar naam prijkt nu op de plaquette naast de ingang. 

Anneke is een prachtig voorbeeld van hoe één persoon, met betrokkenheid en creativiteit, structureel verschil kan maken in het leven van honderden kinderen. En altijd met een glimlach!